Article publicat a la Revista Entreacte (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya). Núm. 183. Estiu 2013.
En relació a la internacionalització de les arts escèniques, som un país que presumeix molt però fa poc. Fins ara, si volies quedar bé, o fer quedar bé al polític de torn proveïdor de recursos, només calia explicar alguna anècdota d’una experiència de treball a l’estranger. Ara les coses ja no són així i a molts no els hi queda més remei que fer real i productiva aquesta xarxa d’experiències i contactes internacionals.
Si més no, per obtenir noves fons de finançament que compensin les retallades, pujades d’impostos o, simplement, fer realitat projectes nous, cal sortir a Europa. Amb diners europeus s’han fet carreteres, s’ha subvencionat l’agricultura i la pesca, s’han rehabilitar edificis i també s’han mantingut industries obsoletes i deficitàries. Amb tot, les línies d’ajuts i finançament d’institucions europees són un instrument poc explotat per la cultura encara que, o perquè no feien falta o perquè no se sap ben bé com accedir-hi, aquests fons han estat molt poc utilitzats; tot i que moltes organitzacions artístiques hi poden ser beneficiaris sense saber-ho.
Ara no queda més remei que espavilar-se i pensar en termes de “projectes europeus”. De fet no és excessivament complicat, cal una mica de pràctica però pot obrir portes a recursos que, avui per avui, les organitzacions artístiques dels diferents països d’Europa utilitzen sovint. Cal tenir en compte que un projecte europeu té una filosofia i estructura pròpia que s’ha de comprendre i dominar. Però el més important és que s’han de fer en col·laboració amb socis d’altres països, raó per la qual, no només cal una bona idea, sinó que també cal tenir bons companys de viatge.
El programa específic pel sector cultural és el que fins ara s’ha anomenat “Cultura 2000” i a partir de 2014 “Europa Creativa”. En aquest programa les oportunitats per a les organitzacions de les arts escèniques i l’audiovisual son amplies i diverses. Una altra gran línia són el fons estructurals per a la cooperació territorial, coneguts també com “Interreg”. D’aquests hi ha de molts tipus i no són exclusius dels sectors culturals, millor dit, la cultura sempre ha jugat un paper poc rellevant, però les oportunitats son importants i disposa de més euros que el programa “Europa Creativa”. Però a Europa hi han molts més fons, públics i privats, als que acollir-se. El Departament de Cultura, el “Punto de Contacto Cultural” del Ministerio de Cultura, entre molts altres, us poden ajudar. Aneu-hi.
Un comentario sobre “Els Diners que Venen d’Europa”